Adem Haarlem

St. Bavo kerk
St. Bavo kerk Haarlem

November 2019

Haarlem een middelgrote stad en tevens de hoofdstad van de provincie Noord Holland. Deze stad stond bovenaan op ons verlanglijstje. Als verrassing heeft Lydia deze stedentrip geregeld voor Martijn en is het de eerste stad die we samen bezocht hebben. Haarlem kun je in ieder jaargetijde bezoeken maar uiteraard is een bezoek met een zonnetje erbij het mooiste. Wij hebben de stad in november bezocht, dus kans op alle soorten weertypes. En dat hebben we ook gehad ook. De eerste dag droog en een licht zonnetje en de tweede dag begon helaas met regen. 

Hou je van grachten en ophaalbruggen, maar dan in een niet te grote en drukke stad, dan is Haarlem de perfecte uitvalsbasis voor een mooie stedentrip. Haarlem is goed per auto te bereiken, maar de parkeergelegenheid in de straten is beperkt en net als de parkeergarages betaal je hier veel geld voor. Wij hebben er voor gekozen om de auto te parkeren bij IKEA Haarlem en met het openbaar vervoer verder te reizen naar het centrum van de stad. Op het mooie, oude Centraal Station, gelegen aan het stationsplein in de oude stationsbuurt, stapten we uit.  Ons Hotel Lion D’or ligt direct aan het stationsplein zodat je de koffers gelijk in kunt checken en de binnenstad kunt gaan verkennen. Dit is een betaalbaar, kleinschalig hotel met mooie, luxe nette kamers met een heerlijk ontbijtbuffet. Tevens heeft het hotel een Café Lounge voor lekkere drankjes, borrelhapjes en tussendoortjes. Zelfs ’s avond laat kun je hier nog terecht om een lekkere fles wijn mee naar je kamer te nemen. Voor een diner kun je zo de binnenstad inlopen en op zoek gaan naar een van de vele mooie, lekkere restaurantjes. 

De binnenstad van Haarlem kun je goed zelf te voet te ontdekken, maar je kunt uiteraard bij de VVV op zoek naar mooie stadswandelingen. Wij hebben van te voren niets gepland en vinden het heerlijk om lekker door de straatjes, grachten, hofjes en over de ophaalbruggen te slenteren. Haarlem heeft veel oude historische gebouwen, maar een bezoek aan de St. Bavokerk, Frans Hals Museum, de Indische Buurt en de vele parkjes mogen niet ontbreken. Omdat wij van lekker eten en een speciaal biertje houden hebben we van een ‘high beer’ genoten in de ‘Jopen Kerk’, echt een aanrader. In deze oude Jopen Brouwerij kun je in het Grand Café ook terecht voor een speciaal bierproeverij. 

Uiteraard zijn er nog veel meer mooie barretjes, bistro’s en restaurants waar je heerlijk wat kunt eten of drinken. Voor ieder wat wils. Wij hebben genoten van een lekker diner bij ‘Table24’ en raden  ‘de Volkslust Haarlem’ aan voor een lekker lunch. 

 Ben je langer in de stad en heb je tijd over dan kun je voor heerlijke wandelingen uitwijken naar het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, Amsterdamse Waterleidingduinen of Spaarnwoude. Je kunt ook uitstapjes maken naar diverse golfbanen, circuit van Zandvoort of Bloemendaal. Zelfs hartje Amsterdam ligt op maar op 18 km van het centrum van Haarlem.

Kortom: Haarlem is een ideale stad voor een gezellige stedentrip met vele bezienswaardigheden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *