Utrecht

Recht uit het hart

Maart 2020

Utrecht is een stad die bij iedereen bekend is. Als je je afvraagt of Utrecht de moeite waard is om bezoeken als stedentrip, antwoorden wij met een volmondig “ja!”

Ook deze stedentrip kwam uit de hoge hoed van Lydia. Vooraf was Martijn nogal sceptisch, want wat heeft Utrecht allemaal te bieden? In het verleden vaak geweest, maar dan kom je niet verder dan Hoog Catharijne, de Jaarbeurs of de binnenstad, die tjokvol is tijdens Koningsdag. Toch wist Lydia te overtuigen om gezellig twee dagen naar Utrecht te gaan. Utrecht is goed te bereiken met de auto, maar wil je een paar onverzorgde dagen in het centrum verblijven dan kun je beter de auto thuis laten en met het openbaar vervoer naar het centrum komen. Dit bespaart je veel ergernis, stress en parkeergeld en hiervan kun je ontspannen in de trein stappen. Wij zijn zaterdagmorgen naar het Centraal Station in Nijmegen gelopen, want dat ligt nu eenmaal op een paar honderd meter van ons huis. De trein was net weg dus hebben we een lekkere koffie met koek gekocht bij Starbucks. Nog geen 15 minuten later stapte we in de trein en korte tijd later stonden we op Hoog Catharijne. 

Het eerste wat dan direct opvalt is dat Hoog Catharijne niet meer het Hoog Catharijne van vroeger is. Niet alleen het station is opgeknapt, maar ook het winkelcentrum onherkenbaar. Van een oud vervallen, saai en onveilig winkelcentrum naar een bruisende, hippe, lichte en veilige plek, waar je, mocht je dat leuk vinden, een hele middag kunt vertoeven. Wij kwamen echter om meer te zien, dus na een rondje door het opgeknapte overdekte winkelcentrum zijn we op zoek gegaan naar ons hotel. Het hotel ligt aan de rand van het centrum op ca. 2,5 km lopen vanaf het centraal station in de mooie wijk Witte Vrouwen. Het was begin maart en lekker weer, dus we zijn via de mooie binnenstad opzoek gegaan naar ons hotel Malie. Hotel Malie is een mooi, betaalbaar, niet al te groot, sfeervol Boutiquehotel in een oud herenhuis en wordt gerund door twee spontane jonge dames. Na een vriendelijk ontvangst en het inchecken van de kamer zijn we gelijk terug naar het centrum gewandeld.

Ook deze keer hebben wij er voor gekozen om het centrum per voet te ontdekken. In het hotel lag een mooie stadswandeling maar uiteraard kun je ook bij het VVV terecht voor vele stadswandelingen. 

In de middag was het nog steeds lekker weer, dus streken we neer op een verwarmd terras om te lunchen. Vervolgens zijn we de  binnenstad door geslenterd om de mooiste plekjes van de stad te ontdekken.
Utrecht staat bekend om het Nijntje Museum, het Spoorweg Museum, de Jans kerk, de Botanische tuinen, mooie parken, sfeervolle grachten en uiteraard is de Dom de grootste trekpleister. Na deze heerlijke wandeling hebben we afgesproken met vrienden van vroeger. In een leuk kroegje Theater café De Bastaard, waar regelmatig lokale toneeloptredens plaatsvinden, hebben we wat gedronken. 

Voor het diner zijn we ’s avonds naar het favoriete restaurant van Lydia gegaan, Luc, midden in het centrum van Utrecht. Een sfeervol restaurant met invloeden uit Parijs. De koks laten zich inspireren door buitenlandse reizen waardoor er veel bekende gerechten op de menukaart staan maar ook onbekende minstens zo lekkere wereld gerechten. Hier kun je heerlijk ontspannen genieten van de lekkerste gerechten wat zeer de moeite waard is. Restaurant Luc heeft een vergunning tot 22.00 uur dus een mooie tijd om het nachtleven van Utrecht verder te onderzoeken.

Om de hoek ligt café Olivier. Hou je van speciaal biertjes dan ben je hier op het juiste adres. Deze Belgische eigenaar heeft een pand omgebouwd tot een oude kerk wat fungeert als een schitterend café waar je een hapje kunt eten en kunt kiezen uit honderden lekkere biertjes. Het café is immens populair dus gezellig druk. Nadat we uiteindelijk een mooi plaatsje hadden bemachtigd konden we ons geluk niet op en hebben we genoten van bijzondere  biertjes.

Na een gezellige avond hebben we te voet ons hotel weer opgezocht. Het hotel ligt in een rustig deel van Utrecht dus we hebben heerlijk geslapen. ’s Morgens hebben we gebruik gemaakt van een uitgebreid ontbijt buffet. Na het ontbijt hebben we uitgecheckt en zijn we naar het centrum gewandeld. Daar hebben we onze koffers in een kluisje op het Centraal Station achter gelaten en opnieuw door het centrum gedwaald. Aangezien het die middag wat zou gaan regenen, hebben we een film gereserveerd in de Kinepolis bioscoop bij de Jaarbeurs. Ook dit was op loopafstand dus ideaal. Na de film zijn we terug gewandeld naar het centrum voor een snelle hap. Dit keer hebben we de grachten bezocht. Door het jaargetijde waren er nog geen terrassen onder bij de grachten maar het is zeker de moeite waard om daar rond te wandelen. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor het Italiaanse restaurant Fusto D’ore. Niet onze favoriet maar het is wel een sfeervol restaurant met snelle bediening en niet al te dure recepten. Ideaal voor de portemonnee dus. Het restaurant bevind zich onder het centrum van Utrecht en lijkt of je in de grotten bent. Hier afsluiten vonden wij geen optie dus we zijn nog even terug gegaan naar café Olivier voor een lekker afzakkertje. Na twee speciaal biertjes hebben we de koffers en de trein opgezocht en gingen we moe maar zeer voldaan terug naar Nijmegen. 

Ben je langer in de stad dan heeft Utrecht uiteraard veel meer te bieden zoals Kasteel de Haar, Sonnesborgh, Fort bij Rijnauwen of je kunt heerlijke wandelingen maken op de vele wandelroutes van de Utrechtse Heuvelrug.

Kortom: Utrecht is een heerlijke stad en heeft ook Martijn zeer positief verrast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *