Leef met de elementen

Winterwoods

Drenthe

Verscholen diep in de bossen van natuurgebied het Hart van Drenthe ligt het Uteringskamp, waar je in de winter Basecamp Winterwoords vindt. Winterwoods is één van pop-up campings van Travelbase. Winterwoods staat voor Yurt Experience waar je even helemaal terug gaat naar de basis.

Overnachten in de dichte bossen middenin de natuur, genieten van de prachtige omgeving en activiteiten en de knusheid ervaren van een verblijf in een yurt. Tijdens de kerst 2023 waren wij te gast om volledig op te gaan in deze ervaring. Een avontuurlijke belevenis die wij nooit zullen vergeten. De dag voor kerst reisden we af naar het mooie Drenthe. Waar je bij Winterwoods denkt aan winter en kou, was het in deze dagen helaas erg nat. De hele weg regende het pijpenstelen waardoor wij stiekem baalden toen we rond half 4 de donkere bossen bij Elp binnen reden. Het terrein lag vol plassen en de regen hield maar niet op. Licht teleurgesteld parkeerden we de auto en gingen we op zoek naar de crew van de pop-up camping.

Onder een prachtig verlichte stretchtent werden we enthousiast ontvangen door een aantal gedreven crewleden van Winterwoods. Twee kampvuurtjes zorgden voor een warme winterse sfeer en onder het genot van een glühwein bij één van de kampvuurtjes werd alles over het basecamp uitgelegd. Het was een fijn ontvangst, we voelden ons gelijk op ons gemak en waren direct vergeten dat het keihard regende. Na ons glaasje glühwein en de introductie bracht een crewlid ons naar onze yurt. Op het terrein vind je ca. 20 yurts verdeeld door het bos met ieder zijn eigen privacy. Na een uitleg van wat er allemaal in de yurt aanwezig is, kon ons avontuur beginnen. Een yurt staat bekend om zijn stevige isolatie, dus je warmt de yurt zelf snel op met een houtkachel en de warmte blijft lang hangen. Voor de ochtenden liggen er extra wollen dikke dekens zodat je het nooit koud zult krijgen. Een vuurtje maken doen wij graag als we kamperen, maar vuur maken is tijdens een verblijf op Winterwoods is toch wel één van de prioriteiten om het voor jezelf aangenaam te maken. Het is ook niet voor niets dat de eerste workshop die aangeboden wordt tijdens je verblijf een workshop houthakken en vuur maken is. Ondanks dat wij vaak vuurtjes maken, hebben we veel nieuwe dingen geleerd en die brachten we gelijk in de praktijk om onze yurt heerlijk snel warm te stoken.

Zelf ook toe aan een avontuur? 
Kijk unieke reizen met focus op natuur en avontuur op de website van Travelbase  om te zoeken naar jouw unieke reiservaring!

Omdat het kerstavond was, trokken we in de yurt een flesje rode wijn open en maakten in een pannetje op de houtkachel kaasfondue klaar. Het traditionele meubilair maakt de sfeer tijdens ons diner volledig af. Waar bij vele verblijven de service tot aan de deur gaat, kwam al gauw een van de crewleden als een echte gastvrouw checken of alles naar wens was en of het gelukt was met het vuur.

 

Na onze kaasfondue was het buiten droog, we besloten een kopje koffie te drinken bij de  stretchtent (het centrum van het basecamp). De kampvuurtjes onder de tent brandden nog lekker, dus we namen plaats bij een van de zitjes waar we in contact kwamen met andere gasten. We raakten in gesprek en kwamen we er al snel achter dat iedereen, net als ons, erg enthousiast was over het Winterwoodsconcept. We bespraken de diverse activiteiten die je mee kunt doen tijdens je verblijf: yoga, meditatie, wandelen, de zweethut, mountainbiken, brood bakken, wandelen, koude training, een kerst bijeenkomst, sauna of hottub. Om het kampvuurgevoel compleet te maken pakte één van de medegasten de beschikbare gitaar erbij en speelde al zingend diverse kerstliedjes. Hiermee sloten we de eerste dag af en gingen voldaan terug naar onze yurt.

Na een goede nacht in de heerlijke bedden werden we ’s morgens vroeg wakker. Na het opstoken van de houtkachel genoten van ons ontbijt. Toen we buiten kwamen werden we aangenaam verrast. Het was droog, licht en de lucht was zelfs blauw. Het terrein zag er onder deze omstandigheden nog mooier uit. Na zo’n heerlijke start kon onze dag eigenlijk niet meer stuk. Vol goede zin trokken we onze wandelschoenen aan om er op uit te gaan in de Drentse bossen. Winterwoods heeft vier wandeling aanbevolen in het Hart van Drenthe, wij kiezen voor een combinatie van twee wandelingen. Door de vele regenval was het bos erg nat en dit zorgde voor meerdere uitdagingen. We konden niet anders dan afwijken van de route. Het was geen straf, want hoe dan ook het bos was prachtig en doordat alles nat was rook het bovendien heerlijk. Het bosgebied is onderdeel van Nationaal Park Drentse Aa. Het doet wat Scandinavisch aan wat waarschijnlijk komt doordat het bos vroeger is aangelegd voor houtwinning. De grond was verdeeld in vlakken van 300×300 meter en elk vak had zijn eigen perceelnummer. Tijdens het wandelen in het bos kom je nog hier en daar een genummerde steen tegen. Waar het bos vroeger puur voor de houtkap diende, laat Staatsbosbeheer de natuur nu meer z’n gang gaan zodat de grenzen tussen bos, vennen en heide vervagen.

We struinen door het bos, langs de Ieberenplas en gingen we op zoek naar het vlonderpad ‘het Wolvenspoor’, want wij dol op vlonderpaden. Aangekomen bij het Wolvenspoor werden we onaangenaam verrast, want door de vele regenval was het vlonderpad niet toegankelijk, het stond namelijk ook onder water. Dit hoort bij de natuur, dus dan is het makkelijker te accepteren. Vanwege de volgende geplande activiteit zetten we snel onze wandeling voort terug naar Winterwoods. De activiteit die gepland stond was niet zomaar een activiteit. We hadden ons opgegeven mee te gaan doen met de koude-training. 

.

Bekijk hier onze post over de wandeling.

Samen met 6 andere gasten en 2 crewleden liepen we naar de Ieberenplas. Ter plekke kregen we professionele uitleg over hoe om te gaan met kou en hoe om te gaan met je ademhaling tijdens de kou. Na het uitkleden hebben we gezamenlijk ademhalingsoefeningen gedaan en maakte we ons op voor de ultieme koude training. Met opperste concentratie en de juiste ademhalingstechniek liepen we met z’n allen tegelijk het koude water in (ca. 6 graden) om daar drie minuten te verblijven. Één crewlid bleef aan de kant om te monitoren of het met iedereen goed ging. Waar we normaal veel moeite hebben om het water in te gaan, genoten we allebei op onze eigen manier. Het is een onbeschrijfelijke belevenis en we waren ook beiden echt trots dat het ons gelukt was. Snel aankleden en gezamenlijk terug naar het kamp, want daar stond een kerst bijeenkomst te wachten. Met alle gasten gezellig bij het kampvuur genieten van warme chocolademelk, glühwein en kerstbrood en natuurlijk terugkijken op die geweldige belevenis.

Langzaam viel de avond in. Het werd tijd om weer wat hout te gaan hakken en deze keer buiten een vuurtje te stoken in de vuurschaal met driepoot. We konden lekker buiten koken boven het vuur. We genoten van ons eigen 3 gangen kerstdiner. De yurt is compleet ingericht met alle benodigdheden om te kunnen koken. Dit kan buiten in de vuurschaal met driepoot, op een gasstelletje of op de houtkachel. Voldoende mogelijkheden om een je eigen maaltje te bereiden. Hoe heerlijk is het dat we op eerste kerstdag buiten bij een vuurtje konden eten?

Na het heerlijke diner hadden we nog meer ontspanning op de planning, we hadden deze avond namelijk de sauna en de hottub gereserveerd. De saune ligt op een prachtig mooie plek. Net buiten het kamp met prachtig uitzicht op een verlicht stukje bos. Ook hier waan je jezelf in Scandinavië. Achtereenvolgend konden we door naar de hottub, die tevens een plek heeft net buiten het kamp. Na deze heerlijke wellness avond zochten we moe en voldaan onze yurt op en maakten we ons op voor de laatste nacht. Vanwege andere verplichtingen vertrokken we op 2e kerstdag in alle vroegte terug naar Nijmegen.

In de auto waren we er stil van. We hadden vooraf al hoge verwachtingen van dit avontuur, maar al deze verwachtingen werden volop overtroffen. Een en al beleving. Het één zijn en leven met de elementen van de natuur maken dat je geniet van elke minuut. Dit was iets wat we echt niet hebben willen missen en wat we nooit meer zullen vergeten. We raden iedereen aan om eens een avontuur als Winterwoods of één van de andere Travelbase avonturen te boeken. Wij zijn fan!

Ben je benieuwd naar alle Travelbase mogelijkheden? Kijk dan snel hier en boek jouw eigen belevenis.

 

Kenmerken voor pop-up camping Winterwoods 
 
  • Het is gelegen in de dichte bossen van Drenthe.
  • Elke yurt is  voorzien van lampen, bedlinnen en warm beddengoed.
  • Neem je eigen eten en drinken mee. Je kunt koken boven het vuur, een gasstelletje of op de kachel. Kookgerei is aanwezig
  • Koffie en thee kun je geheel vrijblijvend ook maken en drinken onder de gemeenschappelijk strechtent.

Overige info:

Winterwoods bevindt zich op het Uteringskamp, een terrein van Staatsbosbeheer. De locatie is met OV te bereiken via bushalte Schoonloo, Hoofdstraat 4. Vanaf hier loop je binnen een halfuur naar Winterwoods (Uteringskamp, Ieberen 1, Schoonloo).

Winterwoods is onderdeel van Travelbase.
Ga hier naar de website
info@winterwoods.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *