Onder de groene hemel in de blauwe zon

Boven-Leeuwen

BovenLeeuwen, een klein pittoresk dorpje gelegen in het Land van Maas & Waal, bekend van het gelijknamige lied van Boudewijn de Groot. Het behoort samen met meerdere andere kleine dorpjes tot de Gemeente West Maas & Waal welke zeker niet mogen ontbreken bij “Nederland wat ben je mooi”.

Martijn Lemmers, één van de oprichters, is geboren en getogen in het mooie, kleine dorpje. Je zult zeggen: wat heeft BovenLeeuwen te bieden? In eerste instantie is het antwoord: weinig! Maar als het antwoord zo makkelijk zou zijn, dan woont Martijn niet al zijn hele leven in dit dorp. Eigenlijk heeft dit dorpje heel veel te bieden. Het is niet groot, er zijn niet veel winkels, weinig restaurants of andere gelegenheden maar dat doet niet af aan de charme van het dorp. Juist het tegenovergestelde.

Het dorp ligt heel centraal in het land en geklemd tussen de grotere dorpen Beneden-Leeuwen en Druten. Voor de boodschappen, winkels en eetgelegenheden hoef je dus maar een paar kilometers met de auto of op de fiets en je hebt alles bij de hand wat je nodig hebt. Het dorp ligt tussen de rivieren de Maas en de Waal waardoor het omringd is door prachtige natuur. Van oudsher staat Boven-Leeuwen bekend om de oude meubelindustrie, de vele fruitboomgaarden en de plaatselijke automaten langs de weg met verse biologische producten zoals groente, fruit en eieren. Door de centrale ligging zijn veel steden snel te bereiken zoals Tiel (15 km), Nijmegen (25 km), ‘s-Hertogenbosch (38 km) en Arnhem (40 km). Maar je bent ook zo in Utrecht (50 km), Duitsland (Kleef 50 km), Eindhoven (70 km) en bij de stranden aan de Noordzee (115 km).

Wat BovenLeeuwen zo mooi maakt is de rust en het ons kent ons gevoel. Het dorp kent ca. 2270 inwoners en is 651 hectare groot. Het heeft een kleine dorpskern dat zich aan de dijk van de uiterwaarden en de Waal bevindt. Deze dijk is een belangrijk wapen voor de dorpskern want het beschermd de huizen tegen het hoge water van de Waal. Na de evacuatie in 1995 is deze dijk extra verzwaard en verhoogd om sterk genoeg te zijn als het water in de Waal in de winters omhoog komt. Achter deze dijk ligt een mooi natuurgebied waar je heerlijk kunt struinen en wandelen door de natuur en langs het water. Ook op de kronkelende dijk kun je heerlijk wandelen of fietsen richting Nijmegen of richting Zaltbommel. Via de Prins Willem-Alexander brug, de brug bij Ewijk of het voetveer van Druten kun je naar de Betuwe. Veel delen van de lange dijk zijn autovrij waardoor het er lekker rustig is. Je kunt er ook heerlijk toeren op de racefiets of je hart ophalen met hardlopen.

De dijken aan de Waal zijn niet zo toeristisch als de dijken bij de Maas. Daardoor zijn er van Nijmegen tot aan Zaltbommel aan de dijk vrij weinig gelegenheden om een kopje koffie te drinken of hapje te eten. Laat nu net BovenLeeuwen wel een mooi restaurant met terras aan de dijk hebben met schitterende uitzichten over de uiterwaarden en de Waal. Bistro de Bolle is gevestigd in een schitterend pand met twee verdiepingen en een mooi groot terras. Het restaurant wordt sinds kort gerund door twee jonge enthousiaste mannen waar je heerlijk en betaalbaar kunt genieten van een kop koffie, een borrel, een lunch of een diner. Je wordt gastvrij ontvangen waardoor je kunt genieten en tot rust kunt komen met de mooiste uitzichten. Een echter aanrader om daar een keer een stop te maken of te reserveren voor een heerlijk diner.
 
Vanuit het dorp kun je ook via de andere kant de uiterwaarden in en dan beland je tussen weilanden en de Wetering. Ga je nog zuidelijker, dan kom je uiteindelijk bij de Maasdorpen uit die ook tot dezelfde gemeente behoren. Rondom de Maas is meer toerisme en deze regio heeft veel campings, restaurants en toeristische trekpleisters. Hier kun je heerlijk fietsen en via de verschillende pontjes kun je de Maas oversteken naar Brabant. 
de bolle
green, dyke, blue-3395707.jpg

BovenLeeuwen heeft zelf ook een mooie minicamping Den Hoogen Berg. Dit is een zeer nette, mooie camping gerund door de dorpelingen Mark en Christa. De camping ligt in hun achtertuin en staat bekend om de rust, de natuur en de gastvrijheid. Alle plaatsen zijn verhard zodat je op een mooie schone plaatst kunt staan. Voor de trekkers met een tentje is er een apart veld met een overdekt terras en een picknicktafel. Verder heeft de camping een recreatieruimte, een overdekte fietsenstalling met oplaadpunt, broodjesservice en een Pipowagen die je kunt huren om te overnachten. De camping heeft goede recensies en worden op Zoover en door de ANWB zeer hoog gewaardeerd. Kortom een ideale camping om de regio te verkennen.

Zoals al eerder omschreven is BovenLeeuwen een dorp van ons kent ons. De mensen kennen elkaar en zijn bereid om er alles aan te doen om het dorp leefbaar te houden. OnsBep is hier een mooi voorbeeld van. Zij organiseren veel in het dorp voor alle inwoners. Doordat er in het verleden veel ondernemers uit het dorp vertrokken is er in 2008 het Kulturhus d’n Dulper ontstaan. In de oude school is een compleet nieuwe dorpshuis met school gebouwd. De ontmoetingsplek voor ontspanning, sport, cultuur, eten en drinken, zaalverhuur en vergaderen. Tevens is er iedere week een weekmarkt op het Dulper plein. Een geweldige aanvulling voor het dorp waar de mensen samen kunnen komen en o.a. kunnen sporten, vergaderen, feesten en carnaval kunnen vieren. Naast Bistro de Bolle, camping den Hoogen Berg en Kulturhus d’n Dulper heeft het dorp nog een café, een cafetaria, een broodjeszaak, catering voor afhalen van verse maaltijden en twee Chinese wok restaurants dus voor ieder wat wils.
 
Het dorp heeft ook een aantal mooie bezienswaardigheden zoals leefpark het Groenewoud, twee oude kerken, mooie historische panden, de Uiterwaarden, fruitboomgaarden, T-boerderij Vredenburg en Huys te Leeuwen (restant van een oud kasteel). Verder is er veel moois te bewonderen en te beleven in de andere mooie dorpen van de gemeente. De Maasdorpen en het karakteristieke Wamel zijn de moeite waard om een bezoek aan te brengen. Alles is via de georganiseerde knooppunten op de fiets goed te bereiken. Tevens is het dorp goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Heb je geen eigen caravan of tent dan kun je ook via Airbnb ons huis huren. Wil je meer weten wat er in de regio te doen is of het huis huren dan geven wij graag tips en advies (ook voor kinderen).

2 gedachten over “Onder de groene hemel in de blauwe zon – Boven-Leeuwen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *