de Waps

Oudemirdum

camping de Waps

Verstopt paradijsje in het zuid-westen van Friesland

Tijdens onze roadtrip 2020 stond Oudemirdum als tweede stop op de planning. We hadden ons nog niet zo verdiept in wat we konden verwachten en in de auto richting Friesland maakten we wat plannen. We hadden en campingplaats geboekt op camping de Waps. Eenmaal aangekomen waren we blij verrast, een heerlijke diverse camping in een bosrijk gebied. We meldden ons bij de receptie, waar we vriendelijk werden ontvangen. Na een kort gesprekje werd ons verteld dat we op een heuveltje stonden, dat klonk erg aantrekkelijk. Eenmaal op de plek aangekomen waren we het direct eens: wat een prachtplek!
De uitspraak op de website van camping de Waps:  “Dichterbij de natuur” kwam volledig tot zijn recht.

Het was halverwege de middag en prachtig weer. We wisten dat het IJsselmeer op 1,5 km van de camping was, we besloten de fiets te pakken om een verfrissende duik te nemen. Opvallend tijdens de fietstocht was dat het landschap, zoals je zou verachten in Friesland, niet vlak was, maar een beetje heuvelachtig. Dit landschap is ontstaan door de voorlaatste ijstijd, zo lazen wij later.

Na een klein stukje fietsen kwamen we aan bij de Hege Gerzen, een betaald recreatiestrand, maar omdat we het zo warm hadden besloten we niet verder te kijken en lekker hier het strand op te gaan. We hebben heerlijk genoten, even hazeslaapje op ons handdoekje in het zand, een stukje zwemmen in het IJsselmeer en lekker drankje in de zon op het strand. Het was redelijk rustig op het strand en dat vonden we juist wel prettig.

Terug op de camping hebben we ons afgespoeld om vervolgens naar het dorp te wandelen voor een hapje eten. Het dorp Oudemirdum is klein en authentiek, gezellige terrassen en kleine winkeltjes. Op de Brink kun je prima terecht voor een hapje en een drankje.
Wij kozen een plekje uit op het terras bij Lust. Een hotel-restaurant bijna op de hoek van de Brink.
De bediening was zeer vriendelijk, met name de eigenaresse was zeer gastvrij. Het eten was heerlijk en vanaf het terras kijk je uit op een kruispunt waar je veel wandelaar en fietsers voorbij ziet komen. Je ziet er veel mensen op de fiets of wandelend voorbij komen. Dat is niet voor niets, want er zijn genoeg routes te volgen. Bijvoorbeeld de fietsroute van 17 km ‘IJstijden en stenenroute’. Bij Lust kun je ook terecht voor een picknickbox voor tijdens je wandeling of fietstocht. Wij hebben hier geen gebruik van gemaakt, maar verwachten wel dat dit een aanrader is.

Na het eten maakten we nog een wandeling. Camping de Waps ligt aan het Fonteinbos. Het is niet heel groot maar wel heerlijk voor een wandeling. Ook aan de kinderen is gedacht in dit bos, met een speciale kinderroute waarbij je houten dieren kunt zoeken. Ons wandelingetje is te zien op Strava

Eenmaal terug op de camping deden we nog een drankje en gingen heerlijk slapen. De volgende ochtend aten we heerlijke broodjes van de camping die we de dag daarvoor besteld hadden. Ook smeerden we wat voor onderweg. Vandaag stond een fietstocht op de planning. Maar hoe we deze precies wilden maken wisten we nog niet. We besloten om het VVV kantoor eens binnen te lopen, deze bevind zich in bezoekerscentrum Mar & Klif, meteen een leuk bezoekje.
Bij de VVV werden we zeer vriendelijk geholpen. We hadden zelf al het plan opgevat om langs het IJsselmeer te gaan fietsen richting Hindeloopen via Stavoren. We willen het liefst nooit dezelfde route terug fietsen en daar kregen we erg goed advies Er werd zelfs meegedacht vanuit windrichting. We fietsten met behulp van de fietsknooppunten. Deze staan erg goed aangegeven en eigenlijk op elk knooppunt vind je weer een grote kaart waardoor je weer even kunt kijken waar je heen fietst en of je je je route wil aanpassen.

De fietstocht was zeer geslaagd, bekijk onze route hier

Na deze dag hadden we nog 1 avond te gaan. We deden boodschappen in de mini supermarkt van Oudemirdum, bakten een lekker visje op de bbq bij de tent en genoten van onze geweldige plek op de camping.

 Met een klein beetje pijn in het hart vertrokken we de volgende ochtend naar onze volgende bestemming. Oudemirdum en camping de Waps blijven een prachtige herinnering en zeker een tip voor iedereen om eens te bezoeken.

Campingkenmerken:

 • Ruime natuurcamping, bosrijk
 • Simpel maar zeer schoon sanitair
 • Brood- en ijsservice
 • Naast campingplekken ook trekkershutten te huur
 • Mogelijkheid tot winterkamperen

Campinginfo:

Camping de Waps
Fonteinwei 14
8567 JT Oudemirdum
Friesland – Nederland

www.campingdewaps.com

4 gedachten over “Oudemirdum, verstopt paradijsje in het zuid-westen van Friesland”

 1. Karla Massink-Jansen

  Oudemirdum, mijn woonplaats en inderdaad een prachtig plekje! Ik kan me helemaal vinden in jullie verslag, zo herkenbaar! Het is hier echt genieten!

  1. Leuk om te lezen Karla, dit is precies waar we het voor doen en in de hoop dat nog meer mensen Nederland gaan waarderen als vakantieland.

 2. Wij hebben ook op die Camping gezeten ‘de Waps’ ook is het heel kind vriendelijk waar je ze met gerust kunt laten spelen in de speeltuin op het park zelf. Lekker veel schaduw, maar ook zonnige plekken voor de zon aanbidders.
  Volgende keer moet je ook eens het Slotermeer eens in die omgeving fietsen. Sloten is ook zo’n mooi stadje om door heen te fietsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *